Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

woensdag 19 augustus 2015

Portugees tallship Sagres III schittert op Sail Amsterdam

Het Portugese tallship  N.R.P. Sagres gleed woensdagavond elegant de IJhaven binnen en kreeg van de sleepboten het laatste duwtje naar de kant. De Portugese marine kocht dit schip in 1961. Sindsdien is de N.R.P. Sagres een opleidingsschip dat ook meedoet  aan sailmanifestaties en races. Met haar bijzondere zeilen met het Maltezer Kruis is zij op afstand al herkenbaar.

Sagres vaart IJhaven binnen
Laatste duwtje naar de kant






Zitten de trossen goed vast?     


Sagres in het avondzonnetje












Trainingsschip
De N.R.P. Sagres werd in 1937 gebouwd bij de werf Blohm & Voss in Hamburg voor de Duitse marine. Na de Tweede Wereldoorlog werd het schip geconfis- queerd door de V.S. om in 1948 verkocht te worden aan Brazilië, waar het als trainingsschip diende tot 1960. Daarna werd het schip gebruikt als drijvende basis voor Braziliaanse patrouilleschepen, tot de Portugese Marine het schip kocht en herdoopte tot N.R.P. Sagres.

Zeevaartschool in Sagres
Sagres is een stad het uiterste zuidwest puntje van Portugal. Sagres ligt vlak bij de meest westelijke punt van Europa, de Kaap van Sint Vincent. Hendrik de Zeevaarder (1394) startte er een zeevaartschool, de Vila do Infante. Studenten leerden er kaartlezen, astronomie en navigeren. De bekendste leerlingen van Hendriks' zeevaartschool waren Vasco da Gama, die de zeeweg naar India ontdekte en Cabral Magellan die Brazilië ontdekte.

Hendrik de Zeevaarder belangrijk voor ontwikkeling Portugal
Door de onafgebroken inzet van Hendrik de Zeevaarder (1394) en zijn aandacht voor nautische ontdekkingen ontwikkelde Portugal zich tot een zeevarende natie met een groot aantal koloniën. Zo bevorderde hij de ontwikkeling van verschillende scheepsrompen. Hij liet zijn kapiteins uitgebreide aantekeningen maken en kompassen gebruiken om de kust van West-Afrika in kaart te brengen. Mede door hem werden de Azoren en de Kaapverdische eilanden ontdekt. Een smet op zijn blazoen is dat dit alles bekostigd werd door de slavenhandel.