Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

woensdag 1 april 2009

Spaanse burgeroorlog 70 jaar geleden beëindigd

70 Jaar geleden werd de Spaanse burgeroorlog werd beëindigd. Op 1 april 1939 plaatste Francisco Franco zijn generaalszwaard voor het altaar in de kathedraal van Madrid en zwoor dat hij nooit meer oorlog zou voeren. De Spaanse burgeroorlog (1936-1939) was een strijd tussen de aanhangers van een wettig gekozen linkse regering (de Republikeinen) en rechtse opstandelingen, de nationalisten. De linkse regering kreeg steun van socialistische, communistische en anarchistische fabrieksarbeiders en landarbeiders. De rechtse nationalistische opstandelingen kregen steun van conservatieve katholieken en fascisten, gegroepeerd rond rechtse officieren. Generaal Franco bereidde met de falangisten (aanhangers van de Falange, een fascistische partij) een staatsgreep voor. Op 13 juli 1936 werd José Calvo Sotelo, de aanvoerder van rechts in het Spaanse parlement, vermoord. Nu wilde Franco niet langer wachten en zo brak op 17 juli 1936 de opstand uit. Er vielen 500.000 doden in de Spaanse burgeroorlog. Luister naar de uitzending van 1 april.

De illustratie is van J. Juertas. Titel: 18 de julio 1937 - para ganar la guerra, disciplina, mando único y unificación.

Meer weten? Zie:

Internationaal Instituut Sociale Geschiedenis bewaart archiefmateriaal Spaanse anarchisten, http://www.iisg.nl/collections/spain-civilwar/index-nl.php
Archief met posters uit de Spaanse burgeroorlog:
http://pares.mcu.es/cartelesGC/
Documentaires en films t/m 3 april op geschiedenistv: http://geschiedenis.vpro.nl/gids/2009week14/