Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

maandag 29 november 2010

1001 Italianen

Vijftig jaar geleden sloot Nederland een wervingsverdrag met Italië om gastarbeiders naar Nederland over te laten komen. 1001 Italianen is een meerjarig project dat tot doel heeft de migratiegeschiedenis van de Italianen op te sporen en toegankelijk te maken voor het publiek.

Gastarbeiders
Initiatiefneemster Daniela Tasca: Nederland had na de Tweede Wereldoorlog grote behoefte aan arbeiders voor de industrie. Italianen gingen aan het werk in de mijnen, de hoogovens of in de scheepbouw. Velen van hen trouwden hier en werden goed opgenomen in de samenleving. Sinds de jaren negentig komen er goed opgeleide jonge Italianen naar Nederland om te studeren. De laatste jaren zien we dat  goed opgeleide jongeren naar Nederland komen om te werken in de horeca of in een call center omdat het onmogelijk is om in Italië werk te vinden. De geschiedenis van de Italianen in Nederland is een stuk van de Nederlandse geschiedenis, alleen is dit weinig bekend in Nederland."

Verhalenarchief
De kick-off van 1001 Italianen is op 2 december 2010 met een actie van het Verhalenarchief waarbij persoonlijke verhalen van en over Italianen uit de jaren vijftig en zestig worden verzameld. Daniela Tasca: "We komen graag in contact met mensen die hun verhaal willen vertellen of die iets willen bijdragen aan het project." Luister nu naar het interview met Daniela Tasca in de uitzending van 28 november. Het gesprek begint bij 18 min. 50 seconden.

Meer weten? Zie 1001 Italianen en de websites van het Verhalenarchief en vijf eeuwen migratie.