Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

zondag 10 juli 2011

Nationale Srebrenica Herdenking

Op 11 juli van 15 - 16.30 uur vindt op Het Plein in Den Haag de zestiende herdenking van de val van Srebrenica plaats. In de uitzending van 9 juli  spraken wij met Dion van den Berg van IKV Pax Christi over het belang van de herdenking. Dion:  "Voor de mensen in Srebrenica zijn de gebeurtenissen geen geschiedenis, er is veel onverwerkt leed. Wij hopen dat zo veel mogelijk mensen naar de herdenking komen om te laten zien dat wij de slachtoffers niet vergeten zijn."

Nederlandse regering verantwoordelijk
Dion: "Wij vinden dat de Nederlandse regering excuses moet maken aan de slachtoffers, daarom zijn wij blij met de uitspraak van de rechter eerder deze week dat de overheid verantwoordelijk is voor de dood van drie slachtoffers die door Dutchbat van de compound weg gestuurd waren. Ik denk dat deze uitspraak ook voor andere nabestaanden relevant kan zijn."

Programma herdenking
Advocate Liesbeth Zegveld en Fahrudin Alic zijn de hoofdsprekers. Liesbeth Zegveld behartigt als advocate de belangen van een aantal overlevenden in hun rechtszaken tegen de staat der Nederlanden. Fahrudin Alic overleefde de val van de enclave; hij ontvluchtte Srebrenica en wist na een barre tocht veilig gebied te bereiken. De namen van de 613 geïdentificeerde slachtoffers die in Srebrenica zelf begraven zullen worden tijdens de herdenking daar worden voorgelezen.

Zie ook: srebrenica herdenking en IKV Pax Christi.