Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

dinsdag 16 juli 2013

Eindelijk zon!

Eindelijk is het zomer geworden in Nederland! bij radio Cicada vierden we dat op 10 juli in een uitzending met Zuideuropese liedjes die verwijzen naar de zon.


Sunce
De zon inspireert tot vrolijke zomerhits, maar ook tot nostalgie en drama. Zo draaiden wij het nummer "Sunce mi od tebe dolazi" van Miso Kovac. Deze Kroatische zanger was erg populair in de jaren zestig en zeventig in het voormalige Joegoslaviƫ. Veel van zijn liedjes zijn gebaseerd op de volksmuziek van de Dalmatische kuststreek.

Haris Alexiou
Verder draaiden we "De zon komt altijd" van  Haris Alexiou, de onbetwiste "grande dame" van de hedendaagse Griekse muziek. "Haroula" heeft ruim 30 albums op haar naam staan. Haar ouders kwamen in 1924 vanuit Izmir terug naar Griekenland. Daar had het gezin moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Toch heeft Haris goede herinneringen aan de saamhorigheid in de wijk in Athene waar ze opgroeide.

Fijne zomer toegewenst!
We wensen onze luisteraars en lezers een fantastische zomer toe! De meeste uitzendingen van Cicada gaan gewoon door, vanaf half augustus is de redactie weer op volle sterkte.