Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

woensdag 28 augustus 2013

Serie heldinnen van start met Maria Montessori


Deze serie gaat over Zuideuropese vrouwen die in Nederland of in het land van herkomst een markante rol hebben gespeeld. 

Op 29 augustus staat de Italiaanse Maria Montessori in de spotlights. Zij was ruim 100 jaar geleden de grondlegger van het Montessori onderwijs. Ze was bovendien de eerste vrouwelijk arts in ItaliĆ« en zette zich in voor vrouwen-kiesrecht. 

Onderwijs aan allerarmsten
In de sloppenwijk San Lorenzo in Rome ontwierp ze een totaal nieuw onderwijssysteem voor kinderen van de allerarmsten. Haar uitgangspunt was dat een kind een natuurlijke, noodzakelijke drang tot zelfontplooiing heeft. 

Montessori in Nederland
Ze schreef twee boeken die in Nederland bekend werden en veel bijdroegen aan de verspreiding van het Montessori onderwijs hier, de Methode en Zelfopvoeding.In 1934 ging Maria Montessori weg uit Italiƫ, omdat Mussolini wilde ingrijpen in haar onderwijssysteem. Daarna heeft ze lange tijd in Nederland gewoond. In 1950 werd ze benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassou. In 1952 overleed ze. Maria Montessori ligt begraven in Noordwijk.