Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

woensdag 12 maart 2014

Paco de Lucia herdacht bij Radio Cicada

Volkomen onverwacht overleed deze flamenco legende op 26 februari in Cancun in Mexico. Vermoedelijk is een hartinfarct hem fataal geworden. Op 1 maart werd hij onder grote belangstelling begraven in zijn geboortestad Algeciras.


Adrian Elissen
Op 5 maart spraken wij in onze uitzending met de Amsterdamse flamenco gitarist en componist Adrian Elissen over het belang van Paco de Lucia voor de flamenco: “Hij was een soort messias. Bij ieder album bleef hij op zoek naar nieuwe wegen. Paco is een grote mentor en inspiratiebron geweest voor flamenco gitaristen. 

Flamenco way of life
Paco de Lucia was enorm gedreven. Het is moeilijk om jezelf niet te herhalen als musicus. Hij eiste op dit punt heel veel van zichzelf. Met zijn muzikale familie in AndalusiĆ« was flamenco een way of life voor hem. Zijn vader was zelf geen professioneel gitarist, maar  hij vond wel dat  zijn zoon echt voor de flamenco moest gaan en flink moest studeren. “

Jan Akkerman
Paco de Lucia maakte veel fusionmuziek met jazz muzikanten. De Nederlandse gitarist Jan Akkerman had ook een muzikale ontmoeting met hem. Jan Akkerman hierover: “Ik dacht dat er een straaljager voorbij kwam. Die techniek, daar kan geen zakkenroller tegenop!”

Voor het hele gesprek met Adrian Elissen zie www.salto.nl, kies uitzending gemist, StadsFM, 5 maart 18.00 – 19.00 uur. Het interview start bij 18.30 uur.