Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

vrijdag 17 oktober 2014

Werelddag tegen armoede: Casa Migrante

17 Oktober is door de VN erkend als Internationale dag voor de uitroeiing van armoede.  Op 15 oktober jl. spraken wij met pastor Toos Beentjes van Casa Migrante over armoede. Deze organisatie helpt al sinds 1961 Spaans sprekenden als zij in de problemen raken.

Vertrouwen herstellen
Toos: “Vooral laag opgeleide mensen die weinig Nederlands spreken hebben het financieel en sociaal heel moeilijk. Ook ouderen met een onvolledige AOW leven vaak in armoede. Deze mensen kampen langere tijd met meerdere problemen. Wij proberen het vertrouwen te herstellen. Daarna is het zaak om overzicht te scheppen zodat we weten wat snel opgelost moet worden en wat nog kan wachten. We kijken of mensen recht hebben op regelingen van de overheid en of alle pensioen wel ontvangen wordt. Wij helpen ook Spaans sprekende prostituees. Door de crisis lopen hun inkomsten terug, en een toenemend aantal wil daarom stoppen." 

Tip voor de overheid
Toos heeft ook een advies voor de overheid: “De onderkant van de samenleving komt er door de crisis steeds slechter voor te staan. De overheid moet meer met deze mensen praten zodat ze beter beseft in wat voor realiteit ze leven.”
Zie ook Casa Migrante