Op de internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910 werd voor het eerst 8 maart tot Internationale Vrouwendag uitgeroepen door Clara Zetkin. De aanleiding hiervoor was de massale staking in de Verenigde Staten in 1908 van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor betere arbeidsomstandigheden. Lange tijd stond de strijd voor algemeen kiesrecht centraal bij de vrouwenbeweging. In 1978 werd 8 maart door de Verenigde Naties als feestdag erkend. Anessa Abdic komt oorspronkelijk uit Sarajevo. Haar moeder, Mejra Kujovic, is voorzitter van het vrouwencomité van de Bosnische zelforganisatie in Amsterdam. Zij vertellen: "In het Joegoslavië van Tito was de vrouw al vroeg geëmancipeerd. Werkende vrouwen kregen een vrije dag op 8 maart. Vrouwen werden door hun familie in de watten gelegd en kregen cadeautjes." Redacteur Safira Costa vertelt: "In Portugal wordt 8 maart zichtbaarder gevierd dan in Nederland. In Portugal is het traditionele rollenpatroon nog veel meer aanwezig in relaties dan in Nederland, vooral in sociaal economisch zwakkere gezinnen. Na een decennia lange discussie is abortus toegestaan, maar abortus wordt door een groot deel van de bevolking nog steeds niet geaccepteerd. " Luister nu naar de uitzending van 5 maart.
Op de foto: kaartspelende Joegoslavische vrouwen in een pension in Den Haag (1974). Bron: Historisch Beeldarchief Migranten.
U bent van harte welkom op de viering van Internationale Vrouwendag van het Bosnische vrouwencomité op zaterdag 8 maart vanaf 19.00 uur aan het Jan de Louterpad 7 in Amsterdam West (nabij Plein '40 - '45).