Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

maandag 12 mei 2008

Un ballo in Maschera van Verdi

Deze opera van Giuseppe Verdi (1813-1901) is gebaseerd op Eugène Scribes toneelstuk Gustave III ou Le bal masqué. Een opera over de koningsmoord in Stockholm vonden de censuurbeambten echter te hachelijk. Personages en de plaats van handeling moesten veranderd worden. Ondanks dat viel de opera een overweldigende ontvangst ten deel. Verteld wordt de geschiedenis van Gustav III, die door zijn beste vriend wordt vermoord, omdat deze meent dat de koning een verhouding met zijn vrouw heeft.

Risorgimento
Verdi leefde in Italië in de periode van de "Risorgimento" in de 19e eeuw. Napoléon veroverde het hele Italiaanse schiereiland. Na zijn val in 1815 ontstond er een verlangen naar een ongedeeld Italië. Tot die tijd bestond Italië uit een losse verzameling kleine staatjes. De naam "Risorgimento" betekent "wederopstanding"en verwijst naar de grootheid van Italië in de Oudheid en Renaissance. Risorgimento was een beweging waarbij zowel monarchisten als republikeinen zich achter het streven naar een Italiaanse eenheidsstaat schaarden. De eenwording van Italië werd in 1870 een feit. Verdi's werk bevat nauwelijks verholen steunbetuigingen aan de Risorgimento. De naam Verdi werd gebruikt als afkorting van Vittorio Emanuele Re D'Italia (Victor Emanuel Koning van Italië. De componist was zich bewust van dit gebruik van zijn naam en wordt verondersteld dit te hebben goedgekeurd.

Redacteur Denny van Dongen bezocht de opvoering van Un Ballo in Maschera in het Muziektheater. Luister naar zijn verslag in de uitzending van 30 april