Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

donderdag 28 mei 2009

Verkiezingen EU parlement in aantocht!

Stichting ZEG organiseert:

Debat over verkiezingen Europarlement
maandag 1 juni om 15.00 uur, toegang gratis!
Willem Schoutenstraat 1, Amsterdam west


Met een inleiding van Otto Holman van de UVA. Hij is politicoloog en schreef een boek over de val van de dictaturen in Zuid Europa in de jaren zeventig. De tweede inleider is Sam Stevens van het radioprogramma Europese Beweging. Hij wil begrip kweken voor de Europese geschiedenis. Na afloop muziek en lekkere hapjes!

Standpunten politieke partijen over discriminatie
Platform Artikel 13 heeft een overzicht gemaakt van de standpunten over non-discriminatie, gelijke behandeling en diversiteit van de Nederlandse politieke partijen die deelnemen aan de EU kiezingen. Dick Houtzager van art.1 (landelijke vereniging tegen discriminatie), één van de deelnemende organiaties aan het platform: "Europese wetgeving is belangrijk omdat burgers in de EU overal dezelfde rechten op bescherming tegen discriminatie moeten krijgen. We waren wel teleurgesteld over de aandacht die het bestrijden van discriminatie krijgt in de verkiezingsprogramma's. Alleen over homorechten en discriminatie van vrouwen hadden een aantal partijen standpunten opgenomen. Luister nu naar Dick Houtzager in de uitzending van 27 mei. Kies 21 uur, item start bij 44 min. Voor het overzicht met standpunten zie www.art1.nl.

Bijeenkomst LIZE voor Zuideuropese vrouwen over verkiezingen
Op 19 april organiseerde st. LIZE een debat met vrouwelijke kandidaten voor het EU parlement. Het europarlement heeft commissie vrouwenrechten en gendergelijkheid. Monica Moreno Diniz van het LIZE: "50% van de nationale wetgeving wordt aangestuurd door de EU. Het is dus wel belangrijk om te gaan stemmen!" Tijdens deze bijeenkomst hebben Bosnische vrouwen verteld dat zij graag willen dat Bosnië bij de EU komt. De aanwezige politici hadden veel belangstelling voor de verhalen van de vrouwen. Invloed uitoefenen in het europarlement is echter niet eenvoudig: 85% van de geregistreerde lobbyisten werkt voor de industrie en het bedrijfsleven, slechts 10% van de lobbyisten werkt voor NGO's. Luister nu naar Monica Moreno Diniz in de uitzending van 29 april. Kies 21.00 uur, item start bij 16 min 50 sec. Zie ook www.lize.nl.