Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

donderdag 30 juli 2009

Griekenland herdenkt dichter Yannis Ritsos

Yannis Ritsos werd op 1 mei 1909 geboren in Monemvasia. Hij debuteerde in 1934 met de bundel Traktoren en sloot zich in dat jaar aan bij de communistische beweging. Deze keus werd hem niet in dank afgenomen door het rechtse Metaxás-regime en later onder de Kolonelsdictatuur (1967–1974). Hij zat een gevangenisstraf uit op het beruchte eiland Jaros, maar kwam vrij in 1972 onder druk van de publieke opinie in het buitenland.
Toch is het geen linkse protestdichter. In zijn werk staat de verbondenheid met de Griekse cultuur en het Griekse landschap centraal. Zijn oevre bestaat uit meer dan 100 gepubliceerde bundels. Marietje van Wennekendonk van het tijdschrift Lychnari: "Yannis Ritsos is één van de grote Griekse dichters van de 20e eeuw. Z'n grootste kracht is dat hij in begrijpelijke taal schreef en daarmee een breed publiek aansprak. De componist Mikis Theodorakis was bevriend met hem en heeft zijn gedichten op muziek gezet. Mede hierdoor is Yannis Ritsos erg bekend geworden. In Griekenland wordt veel aandacht besteed aan de herdenking van het honderdste geboortejaar van hem." Meer over Yannis Ritsos in de uitzending van 15 juli.

Zie hier Yorgos Dalaras die het lied "Otan sfigoun to xeri" zingt uit het gedicht Romiosini van Yannis Ritsos: http://www.youtube.com/watch?v=Ml9vXQecaPE