Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

woensdag 15 juli 2009

Tentoonstelling Pinokkio

Tijdens de uitzending van 9 juli spraken Guido en Silvia over de Italiaanse negentiende-eeuwse kinderheld Pinokkio. Aanleiding is de tentoonstelling in de Openbare Bibliotheek Amsterdam op de kinderafdeling, waar de houten pop wordt geeerd met kunstwerken, attributen en boeken.
Deze expo in de OBA laat zien dat niet zozeer Walt Disney Pinokkio aan de wereld toonde. Zelfs tot in Japan, Afrika en Indonesie heeft de creatie van de Italiaanse kinderboekenschrijver Carlo Collodi het publiek weten te bereiken en is nog steeds ongekend populair.
Het verhaal van Pinokkio is een verzameling licht allegorische verhalen over een marionet, gesneden uit een stuk hout, met emoties. Het verhaal is veel meer dan alleen een neus die groeit wanneer Pinokkio liegt. Zo vertelt Silvia dat er goede vergelijkingen te trekken zijn met het oeuvre van Annie M.G. Schmidt waarin ‘stoute’ kinderen niet per definitie als slecht, maar juist als lief en aandoenlijk worden neergezet. In de OBA zijn tevens schilderijen te zien van de Italiaanse kunstenaar Mimmo Paladino, die zich liet inspireren door de verhalen van Pinokkio. Soms grimmig, soms lieflijk, soms kolderiek. Het verhaal van Pinokkio blijkt vele kanten te hebben.
Luister hier naar de uitzending van 9 juli.
(Illustratie: Enrico Mazzanti 1852-1910, de eerste illustrator -1883- van het Pinokki-boek.)