Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

zondag 23 mei 2010

Catalaanse Flamenco

Veel aandacht voor de muziek uit Zuid-Europa, in onze uitzending van 22 mei, onder andere voor de Catalaanse Flamenco van zangeres Mayte Martin, die onlangs een nieuwe, zeer goed ontvangen CD uitbracht met de titel "Al cantar a Manuel".
Mayte martin werd geboren in Catalonie. In Barcelona, om meer precies te zijn. Haar vader kwam vanuit Andalusie naar Catalonie om werk te zoeken in een tijd dat de flamenco in Catalonie nog als buitenlandse muziek werd beschouwd. Dat is inmiddels wel veranderd, en Mayte Martin geldt nu als een van de belangrijkste vertolkers van de flamenco in Catalonie.
Citaat: "Voor een onvervreemdbaar lokaal geluid en voor een organisch samengaan van elitaire en volkse kunst moet je in Spanje zijn. Enkele jaren terug werd Mayte Martin, volgens velen de grootste flamencozangeres van haar generatie, getroffen door de lucide poëzie van de onbekende dichter Manuel Alcantara.
Op deze cd zingt zij een selectie van zijn gedichten, omringd door een klein instrumentaal ensemble. Haar androgyne stemgeluid treft al in de openingsfrase onmiddellijk doel, en met haar bolero-achtige melodieën blijft ze diep ontroeren, een klein uur lang." (Saskia Tornqvist) Parool 19-05-10.
Luister hier naar de uitzending van 22 mei.
Voor meer informatie: http://www.myspace.com/maytemartin