Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

maandag 8 augustus 2011

Gay Pride: Dos patrias Cuba y la noche

Deze week stond onze uitzending in het teken van de Gay Pride. Homosexualiteit ligt gevoelig op Cuba. De Duitse TV maker Christian Liffers brengt in zijn documentaire Dos patrias, Cuba y la noche het dagelijks leven van vijf homosexuelen en één transsexueel in beeld.

Liefde in een repressieve omgeving
Christian Liffers: "Deze documentaire gaat over liefde in een repressieve omgeving, waar mensen toch een weg vinden om zich te uiten."  Het was niet eenvoudig om de documentaire te maken. Met hulp van zijn werkgever, een Duitse TV omroep, kreeg Christian toestemming om te filmen onder het mom dat hij een reismagazine maakte.

Fiesta Particular
Het is is voor homosexuelen moeilijk om elkaar te ontmoeten. Christian: "We hebben ook gefilmd op fiesta's particular. Dit zijn feesten voor de gay scene op Cuba die in het verborgene worden georganiseerd. Er is een bioscoop waar mensen zich op vrijdagavond verzamelen bij een aantal auto’s. Alleen de chauffeurs weten waar het feest gehouden wordt, meestal ergens in een buitenwijk van Havana.

Luister nu naar het gesprek met Christian Liffers in de uitzending van 6 augustus. Het interview begint na 9,5 min.. De documentaire is onder de titel Kuba und die Nacht op DVD verschenen en kan besteld worden via internet.