Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

maandag 15 augustus 2011

Terugblik demonstraties Barcelona

Rondom de verkiezingen afgelopen voorjaar in Spanje voerden jongeren wekenlang actie op het Placa de Cataluña in Barcelona. Xavier woont in Barcelona, en bezoekt jaarlijks zijn vrienden in Amsterdam. In de uitzending van 23 juli keken we met hem terug op deze periode.

Hoge huren en legalisatie illegalen
Xavier: "De belangrijkste thema's bij deze acties waren de hoge huren en het tekort aan betaalbare woningen. De verkiezingen waren ook een groot thema, want veel mensen hadden het vertrouwen in de regering volkomen verloren. Er wonen veel illegalen uit Latijns Amerika in Spanje, daarom was legalisatie van illegalen ook een eis van de actievoerders.

Verbetering komt niet vanzelf, inzet van burgers noodzakelijk
Xavier besloot het interview met een boodschap aan de luisteraars: "We leven in een verzorgingsstaat waar burgers rechten hebben en beschermd worden. We moeten ons wel beseffen dat dit allemaal niet vanzelfsprekend is. We hebben in het verleden in Spanje meegemaakt dat de regering wetten kan aannemen die rechten van burgers inperken. Alleen met de inzet en alertheid van burgers kunnen deze rechten blijven bestaan."