Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

vrijdag 16 september 2011

Dragan Klaic - Thuis in vele werelden

Op 25 augustus 2011 overleed Dragan Klaic. Het leven van deze markante theaterweten- schapper uit het voormalige Joegoslavië stond in het teken van Europa en internationale samenwerking.

Nederlandse theaterwereld
Dragan Klaic was van 1992 tot 2001 directeur van het Theater Instituut Nederland. Nan van Houten van het TIN: "Engagement in de kunst was voor hem heel belangrijk. Dat vond hij in het Nederlandse jeugdtheater dat hij met succes in Europa op de kaart heeft gezet."

Vernieuwend theater in Joegoslavië
Voor zijn komst naar Nederland was Dragan Klaic hoogleraar en dramaturg aan de universiteit van Belgrado. Karolina Spaic over deze periode: “Eind jaren tachtig was Dragan Klaic actief betrokken bij de oprichting van de theatergroep KPGT o.l.v. regisseur Ljubisa Ristic.. Dit was het eerste theatergezelschap dat los van de staat stond en vernieuwend theater bracht in het voormalige Joegoslavië.

Over zijn leven als vluchteling schreef hij een autobiografisch werk, 'Thuis is waar je vrienden zijn. Ballingschap tussen Internet en Ikeatafel' (2004). In de uitzending van 4 september een portret van deze Europeaan in hart en nieren.

Zie ook Dragan Klaic' website en het Theater Instituut Nederland. Lees hier de tekst die uitgever Christoph Buchwald voor Dragan schreef in Beijing en die door Hans Croiset op de herinneringsbijeenkomst op 4 september in Felix Meritis is voorgelezen.