Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

maandag 23 september 2013

Spaanse renaissancemuziek van Bassano Quartet

In de uitzending van 11 september spraken wij met Adriana Boukink van het het Bassano Quartet. Zij bouwt de blokfluiten die tijdens de concerten worden gebruikt. Adriana: "De liefde heeft ons op het pad van de Spaanse renaissancemuziek gebracht. Eén van onze kwartetleden had een Spaanse partner, en zo kwamen met deze muziek in aanraking." 


Spaanse Renaissance
De Spaanse renaissance is een periode in de 15e en 16e eeuw. Kunstenaars vonden inspiratie in Italië, de bakermat van de Renaissance. Belangrijk was de eenwording van Spanje in 1492, door de verovering van Granada op de Moren. 

Blokfluiten van Bassano
Het Spaanse hof importeerde blokfluiten van de Italiaanse instrumentenbouwer Bassano uit Venetië. Aan het hof werden liefdesliederen en dansmuziek gespeeld. Er is ook religeuze muziek gecomponeerd  tijdens de Spaanse renaissance.  Een belangrijke plek was het klooster van de Theresia van Avila, één van de beroemdste mystici uit die tijd.

Christobal de Morales
Deze componist werd rond 1500 geboren en was kapelmeester in de kathedraal van Avila. In 1535 werd hij zanger in de pauselijke kapel in Rome. Hij schreef meer dan 100 motetten en missen, die overal uitgevoerd werden. In zijn muziek verwerkte hij Spaanse volksliederen. Morales was de eerste Spaanse componist van internationaal formaat.

CD Torres del Alma
Het Bassano Quartet bracht de CD "Torres del Alma" uit met Spaanse renaissance muziek, o.a. van Christobal de Morales. Zie ook de website van het Bassano Quartet