Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

maandag 14 oktober 2013

Kavafis: De reis is belangrijker dan de bestemming

Het Griekse ministerie van Cultuur heeft 2013 uitgeroepen tot het Kavafis-jaar. Kunstenares Alexandra Zoi: "Het werk van Kavafis is verrassend actueel. Het is een vernieuwende dichter met een universele boodschap. Het motto uit zijn bekendste werk Ithaka is  “De reis is belangrijker dan de bestemming.”  
Op 25 september was zij te gast bij Radio Cicada, want zij organiseerde in Perdu een bijeenkomst ter ere van deze grote Griekse dichter.

Alexandrië
Kavafis werd geboren in Alexandrië in Egypte op 29 april 1863.  Alexandrië was een multiculturele havenstad met een grote Griekse minderheid.  Kavafis was de jongste zoon in een rijke koopliedenfamilie. Na de dood van zijn vader in 1870 woonde het gezin tot 1877 in Engeland. In 1892 werd Kavafis ambtenaar bij het ministerie van Irrigatie. Hij is nooit getrouwd.

Publicatie pas na zijn dood
Zijn gedichten schreef Kavafis op losse vellen en hij liet ze uitsluitend lezen aan goede vrienden. Tijdens zijn leven is er niets van zijn werk gepubliceerd. Pas in 1935, twee jaar na de dood van de dichter, werd zijn oeuvre voor het eerst gebundeld. Alexandra: “Kavafis vond zijn werk niet belangrijk, hij zag zichzelf  niet als dichter. Hij was homosexueel, dat lag zeer gevoelig. Ook dat was een reden om uit de openbaarheid te blijven.”
Meer weten? Zie:  www.kavafis.nl en www.artandlanguage.nl