Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

zaterdag 3 november 2007

Quickscan "Kent u ons nog?"

Op de gemeentedag op 22 september j.l. werd deze inventarisatie van Zuideuropese en overige Spaans- en Portugeestalige vrijwilligersorganisaties aangeboden aan de wethouder diversiteitsbeleid van Amsterdam, Hennah Buijne. Veel Zuideuropese ouderen hebben een onvolledige AOW. "Ik vind het belangrijk dat vrijwilligersorganisaties voorlichting organiseren over het armoedebeleid. Als mensen zich schamen omdat ze arm zijn, vragen ze geen inkomensondersteunde maatregelen aan", aldus Hennah Buijne. Stichting ZEG vindt dat de gemeente de Zuideuropese organisaties moet ondersteunen omdat ze een verbinding leggen tussen de gemeenschappen en de rest van Amsterdam.

De redactie sprak ook met Thijs Reuten, gemeenteraadslid voor de PVDA. Zijn Italiaanse grootouders begonnen een ijszaak in Nederland. Thijs Reuten: "We moeten trots zijn op mensen die hun rijke bagage meenemen naar Amsterdam. Je identiteit wordt niet bepaald door een paspoort, mensen houden altijd een band met hun geschiedenis." Luister nu: uitzending 26 september

U kunt de quickscan "Kent u ons nog?" downloaden bij stichting LIZE

De foto is uit het archief van pater Theo Beusink, hij sluit hier voor het eerst een huwelijk tussen twee Spanjaarden. Theo Beusink is oprichter van Casa Migrante, tegenwoordig een centrum voor alle Spaanssprekenden in Amsterdam.