Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

donderdag 21 februari 2008

De droom van Piranesi

De Italiaan Giovanni Battista Piranesi (1720 - 1770) is één van de meest eigenzinnige en veelzijdige kunstenaars uit de 18e eeuw. Hij is vooral bekend vanwege zijn etsen van fantasie kerkers en zijn gezichten op Rome. Hij "stapelde" als het ware verschillende stijlen uit de oudheid, en creëerde daarmee een eigen nieuwe stijl. Dat was toen heel vernieuwend. Hij liet zich o.a. inspireren door de beeldentaal van de Romeinen en de Rococo uit Venetië. Piranesi vond dat de kunstenaar recht heeft op een eigen stijl. Dat was in de 18e eeuw een revolutionaire gedachte, want het was gebruikelijk om kunst volgens vastliggende regels te maken. Piranesi is dan ook tot op de dag van vandaag een inspiratiebron voor designers.
Luister nu naar tentoonstellingsconservator Frank van der Velden van het Teylersmuseum in de uitzending van 20 februari.

De tentoonstelling is nog t/m 18 mei 2008 in het Teylersmuseum in Haarlem te zien. Download de kijkwijzer bij de Piranesi tentoonstelling.

Op maandag 3 maart, van 09.45 - 17.30 uur, vindt er in het Teylersmuseum ook nog een symposium over Piranesi plaats, waarin de invloed van Piranesi op de hedendaagse Nederlandse architectuur en design besproken zal worden. "Wat is de invloed van Giovanni Battista Piranesi op de hedendaagse architectuur in Nederland en in hoeverre zijn hedendaagse architecten en ontwerpers schatplichtig aan Piranesi?" Deze vragen staan centraal op dit symposium dat speciaal ter gelegenheid van de tentoonstelling De droom van Piranesi. Eeuwig modern design wordt georganiseerd. Download de hierbij behorende flyer van het Piranesi-symposium.

Zie voor meer informatie de vernieuwde website van het Teylersmuseum.
Meer weten over Piranesi? Kijk op Cooper Hewitt.