Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

vrijdag 8 februari 2008

All Round Zuid-Europa

Een uitzending vol kort nieuws en een recept uit Zuid-Europa, aangevuld met muziek uit dezelfde landen. Van de toetreding van Bosnië-Herzegovina tot de Europese Unie tot de nieuwe lijn denim Diesel Black Gold die het Italiaanse merk Diesel introduceert op de Fashionweek 2008.

Griekenland met muziek van Savina Yannatou & Primavera en Salonico; deze artiesten hebben zeer recent een CD uitgebracht met liedjes uit allerlei Zuid-Europese landen, zelfs Kazachstan. Ook vertelden wij kort over linkse en rechtse activisten die slaags raakten in Athene op 2 februari.

Italië met Diesel en Adidas nieuws maar ook hoe Marini 31 janurai gesprekken start voor een Italiaanse interim-regering.

Tevens de kwetsbare persvrijheid in Slovenië, zelfs na de toetreding in de Europese Unie en nieuws over de verplaatsing van het Eurovisie songfestival van 16 februari naar 1 maart door Macedonische Omroep.

Ten slotte brachten wij ook een recept uit Alentejo, Portugal; het recept voor 4 à 5 personen herhalen we hier voor het gemak:

Gambas à Alentejana
Benodigdheden
100 gram bacon of mager ontbijtspek
1 ui
3-4 teentjes knoflook
200 gram champignons
3 eetlepels olie
1-2 theelepels paprikapoeder
500 gram gepelde (rauwe) grote garnalen
zout en peper
1-2 eetlepels fijngesneden korianderblaadjes

Bereidingswijze
Snijd het spek in reepjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Wrijf de champignons schoon en halveer ze. Verhit de olie in een koekenpan of wok en bak de spekreepjes daarin lichtbruin en knapperig. Bak de snippers ui en knoflook 2 minuten mee. Voeg de halve champignons en het paprikapoeder toe en roerbak alles op hoog vuur tot de paddenstoelen gaar zijn. Doe de garnalen erbij en roerbak die een paar minuten tot ze roze zijn gekleurd. Breng het gerecht met zout en peper op smaak en schep tot slot de koriander erdoor. Direct serveren in een mooie schaal. Geef er brood bij.
Luister naar deze gevarieerde mix in de uitzending van 7 februari.

Voor informatie over het optreden van Savina Yannatou & Primavera en Salonico: Kit Tropenmuseum.

YouTube-filmpje van een optreden van Savina Yannatou met Ferte mou ena mandolino - Φέρτε μου ένα μαντολίνο: