Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

dinsdag 30 december 2008

Gregoriaans in de Obrechtkerk.

Geert Maessen * is al jaren zeer actief op het gebied van de Gregoriaanse zang, onder andere met het ensemble Gregoriana, en meer recent, met het vrouwelijk ensemble Virga.
Daarnaast heeft hij o.m. ook een eigen, nieuwe muzieknotatie gemaakt, "Fluxus" genaamd, en publiceert hij regelmatig over het onderwerp Gregoriaanse zang. Daarbij zoekt hij letterlijk de grenzen op, van het onderwerp, en ook van de wijze van uitvoering.
Zo zoekt hij bijvoorbeeld naar de banden tussen Westerse en Oosterse muziek, in het kader van het Gregoriaans, maar ook daarbuiten, en hij experimenteert met vaak zeer "gewaagde" combinaties van Gregoriaanse zang met muziek, en musici van de meest uiteenlopende genres.
Hij lijkt een filosofische benadering van het Gregoriaans te willen toepassen, ( niet vreemd, gezien het feit dat hij als Filosoof afstudeerde ), en probeert het Gregoriaans nieuw leven in te blazen.
Renee van Vlaardingen sprak met hem over het Kerstconcert van Gregoriana i.s.m. met Virga, dat op zaterdag 20 december plaatsvond in de Obrechtkerk.
Met ook live-opnames uit dat concert.

Klik hier voor de uitzending van 25 december.
( Zet voor dit onderwerp de schuifbalk onderaan het venster op ongeveer 21:30 uur. )

Voor meer informatie: www.gregoriana.nl
YouTube-filmpje van Gregoriana en Virga, Pinksteren, 17 mei 2008. Klik hier.
Ook op YouTube: Gregoriana, Ite in orbem.

* Eerder dit jaar was Geert Maessen al te gast bij Cicada, samen met Karoly Almoes.
Toen spraken zij over muziek uit Epirus en Albanie.
( Zie: Maandag 23 juni 2008: Muziek uit Albaniƫ en Epirus ).