Een initiatief van Stichting Z.E.G., het inspraakorgaan Zuideuropese gemeenschappen in Amsterdam.

donderdag 13 december 2007

Literatuur de ether in

In Memoriam August Willemsen (1935-2007), de vertaler van onder meer Fernando Pessoa, Luís Vaz de Camỡes, Carlos Drummond de Andrade. In de uitzending vertellen wij over wie hij was en lezen, van zijn vertaling van Pessoa, een passage uit 'Ode aan de zee' voor, aangevuld met een coupletje in het Portugees.

Daarnaast is redactrice Anne Rodrigues aanwezig geweest op de Museumnacht in Amsterdam. Aldaar gaf Lluis-Anton Baulenas een lezing uit zijn boek La Felicitat, sinds kort vertaald in het Nederlands, Het Geluk (Signatuur). Hij was uitgenodigd in het Van Gogh Museum te komen ter ere van de tentoonstelling Barcelona 1900; zijn boek sluit hier naadloos op aan. In de uitzending het begin van dit boek in het Catalaans, gelezen door Baulenas zelf, met daarop volgend de Nederlandse vertaling. Rodrigues was tevens bij het interview tussen Baulenas en de conservator van het Van Gogh Museum aanwezig, waarvan een klein deel te horen in deze uitzending.

Ook muziek: een vooruitblik op het Kerstconcert van La Colombina, vrijdag 14 december in de Waalse kerk op de oudezijdsachterburgwal. Tussen dit geheel door mooie Portugese muziek uit de tijd dat Pessoa en Willemsen leefden en pittige Flamenco voor naast Baulenas.
Luister naar dit boeiende geheel in de uitzending van 13 december.

vrijdag 30 november 2007

Koken met Louisa

De liefde bracht Louisa 15 jaar geleden van Brazilië naar Nederland. Zij begon met koken en werkte in verschillende restaurants. Toen een vriendin terugwilde naar Brazilië en iemand zocht die haar traiteurszaak over wilde nemen zei Louisa direct ja. Meestal zijn de klanten buurtbewoners, maar ook Brazilianen en Spanjaarden weten de zaak aan de Roelof Hartstraat te vinden. Louisa verkoopt Spaanse tapas. Er staan ook typisch Latijns Amerikaanse gerechten op het menu zoals rundvlees met een vleugje chocola uit Mexico. Luister naar het interview met Louisa in de uitzending van 29 november.

Allochtone ouderen in actie tegen AOW gat

Op dinsdag 4 december om 12.00 uur is er in Den Haag een actiebijeenkomst over het AOW gat. Om een volledige AOW te ontvangen moet je van je 15e tot je 65e in Nederland hebben gewoond, 50 jaar lang dus. Dat halen veel allochtone ouderen niet, daarom krijgen zij na hun 65e een gedeeltelijke AOW. Hierdoor is hun inkomen heel laag. "Bovendien hebben veel allochtone ouderen weinig bedrijfspensioen hebben opgebouwd, dat biedt dus geen compensatie voor de onvolledige AOW", aldus Gonnie Kaptein van het LIZE in de uitzending van 28 november. De FNV, de ANBO en het LOM (landelijk Overleg Minderheden) gaan daarom in discussie met kamerleden.
Meer weten? Zie LIZE.

donderdag 22 november 2007

Karolina Spaic over voorstelling Melkwitje

Karolina Spaic is regisseur en kwam in 1984 uit Belgrado naar Nederland om te studeren aan de theaterschool. De voorstelling Melkwitje, het ritueel van de vermomming is geïnspireerd op de ervaringen van vrouwen die opgegroeid zijn in Nederland, maar een andere culturele achtergrond hebben. Karolina: "de boodschap die wij vrouwen willen meegeven is: Je bent niet anders, je bent uniek. Zo kan iedereen iets bijdragen, je hoeft niet altijd ergens bij te horen". ZID theater maakt multidisciplinaire voorstellingen met dans, theater en video. Karolina: "ik ben ook vaak met mijn voorstellingen terug gegaan naar Servië, Bosnië en Kroatië, want mijn voorstellingen zijn niet taalgebonden." Aan Melkwitje doen verder mee Tamara Roso en Monali Meher. De voorstelling is op 24 en 25 november.
Voor meer informatie: Zidtheater

Luister nu naar het interview Karolina Spaic in de uitzending van 14 november

Lissabon en haar diaspora

Dat was het thema van het Amsterdam World festival dat op 17 en 18 november plaatsvond in Muziekgebouw aan het IJ. De festivalorganisatie vertelde ons in de uitzending van 14 november dat zij dit een perfecte plek vinden omdat Lissabon een havenstad is waar de interactie tussen de vele nationaliteiten een spannende muzikale cocktail heeft opgeleverd. Het festival laat de verscheidenheid van de Portugeestalige muziek zien. Op NPSOutput kunt u de hoogtepunten beluisteren.

Op dit festival was ook de Nederlandse première van Fados, de nieuwste film van Carlos Saura. Na films over flamenco en de tango brengt Carlos Saura de verscheidenheid van de fado in beeld, met alle verdriet, weemoed en saudade die er bij hoort. De film draait nu in Rialto.

woensdag 21 november 2007

Branko Galoic en het Skakavac Orkestar

Zoals hieronder bij het bericht van 7 november te lezen is, vond in Kriterion 26 en 27 oktober het Balkan Snapshots Film Festival plaats met films en documentaires van jonge filmmakers uit de Balkan. Op de laatste dag werd de Balkan echter ook gevierd met muziek, het Turbofest. Er is opgetreden door het Trio C tot de derde, Branko Galoic en het Skakavac Orkestar en het festival is uitgeluid met de Dj’s Con Radic en Fabi Janka. Met Branko Galoic en het Skakavac Orkestar spraken wij voor hun optreden. Ook spraken wij middenin in de nacht met Irmin van der Meijden, lid van Stichting Mara en organisator van het festival, over de ideeën achter het festival, over de plannen van de Stichting en over hoe het weekeinde bevallen is.

Stichting Mara helpt als kleinschalige studentenorganisatie die mensen die een gebrek aan gewone overheidsdiensten hebben, in o.a. Albanië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, Montenegro, Kosovo en Servië.” Zie het bericht van 24 juli voor meer info.

Met Branko Galoic en het Skakavac Orkestar spraken wij over de uiteenlopende achtergrond van de leden van de band, over hun wensen, dromen en bezigheden. Wij vroegen hen het hemd van het lijf; welke effecten heeft het hebben van een vaderland dat nu niet meer als zodanig bestaat?
Luister nu naar de uitzending van 15 november, met het fijne gesprek met Branko Galoic en het Skakavac Orkestar, en blijf uitkijken naar de toekomstige gebeurtenissen rondom deze fantastische band.

zaterdag 10 november 2007

Balancé nieuw album van Sara Tavares

Dit muzikale wonderkind was pas 16 jaar oud toen ze twee van de meest prestigieuze tv competities op muziekgebied won. Daarna mocht ze Portugal op het Eurovisie Songfestival vertegenwoordigen. Ze behoort tot de tweede generatie immigranten van Kaapverdische afkomst. Ze begon ze haar carriére als zangeres en componist in de genres gospel, funk en soul, maar haar Afrikaanse afkomst heeft steeds meer invloed op haar muziek. Door haar eigen culturele identiteit te creëren overbrugt Sara Tavares de kloof die veel jongeren van haar generatie voelen. Met haar derde album heeft ze haar plek in de Portugese muziek weten te veroveren en gaat ze een internationale carrière tegemoet. Ter gelenheid van haar nieuwe CD Balancé treedt Sara Tavares op 27 november op in de Meervaart. In de uitzending van 17 oktober draaiden wij het nummer "Bom Feeling". Luister nu naar deze uitzending.
Zie ook: Sara Tavares

YouTube-filmpje van Sara Tavares met Bom Feeling:

vrijdag 9 november 2007

Ojos de Brujo in Amsterdam

Deze week trad Ojos de Brujo op in Paradiso. 'Hier had het laaiend enthousiaste publiek lang op gewacht" vertelt redacteur Alix Chatelain die het concert bezocht. Ojos de Brujo mixt flamenco met funk en hiphop. Het is een geëngageerd kunstenaarscollectief uit Barcelona. Zij organiseren ook filmfestivals en poetryslams. Het collectief heeft een vakbond van graffity artiesten opgericht, die met hun graffity art vervallen wijken in Barcelona oppeppen. Ojos de Brujo heeft een nieuwe CD uitgebracht met live opnamen.

Roger Delzenne sprak met het enthousiaste team van restaurant Mas Tapas. Een plek waar je je in Spanje waant, zelfs als de regen tegen de ramen klettert. Luister nu naar de uitzending van 8 november .

Zie ook: Ojos de Brujo

woensdag 7 november 2007

Beeldvorming over de Balkan

Op 26 en 27 oktober vond het Balkan Snapshots Film Festival plaats met films en documentaires van jonge filmmakers uit de Balkan. Dit festival is een initiatief van stichting Mara. De paneldiscussi ging over de vraag hoe het imago van de Balkan verbeterd kan worden. Wij spraken hierover met Gijs de Booij van Levi 9 Global Sourcing, een IT bedrijf, dat ook klanten begeleidt die in Servië willen ondernemen. Corruptie en bureaucratie een zijn een aandachtspunt voor ondernemers. De klanten van Gijs de Rooy zijn onder de indruk van de professionaliteit en snelheid waarmee de Servische software ontwikkelaars werken.
Wij spraken ook met Bojan Boskovic, organisator van het Exit muziekfestival. Het Exit muziekfestival startte als een creatieve manier om jongeren te stimuleren om te gaan stemmen. Het ging hier om de verkiezing in 2000 in Servië die heeft geleid tot de val van Milosevic. Bojan Boskovic vindt dat Servische jongeren makkelijker een visum moeten krijgen om andere Europese landen te bezoeken. "Zij leren dan hoe een democratische samenleving functioneert. Juist deze generatie die de verandering in Servië op gang moet brengen verdient de hulp van de Europese Unie", aldus Bojan Boskovic. Luister nu naar de uitzending van 7 november . Op donderdag 15 november een interview bij radio Cicada met de bands die speelden op het Balkan Snapshot filmfestival.

Meer informatie over het Exitfestival: Exitfest
Stichting Mara: Stichting Mara

zaterdag 3 november 2007

Quickscan "Kent u ons nog?"

Op de gemeentedag op 22 september j.l. werd deze inventarisatie van Zuideuropese en overige Spaans- en Portugeestalige vrijwilligersorganisaties aangeboden aan de wethouder diversiteitsbeleid van Amsterdam, Hennah Buijne. Veel Zuideuropese ouderen hebben een onvolledige AOW. "Ik vind het belangrijk dat vrijwilligersorganisaties voorlichting organiseren over het armoedebeleid. Als mensen zich schamen omdat ze arm zijn, vragen ze geen inkomensondersteunde maatregelen aan", aldus Hennah Buijne. Stichting ZEG vindt dat de gemeente de Zuideuropese organisaties moet ondersteunen omdat ze een verbinding leggen tussen de gemeenschappen en de rest van Amsterdam.

De redactie sprak ook met Thijs Reuten, gemeenteraadslid voor de PVDA. Zijn Italiaanse grootouders begonnen een ijszaak in Nederland. Thijs Reuten: "We moeten trots zijn op mensen die hun rijke bagage meenemen naar Amsterdam. Je identiteit wordt niet bepaald door een paspoort, mensen houden altijd een band met hun geschiedenis." Luister nu: uitzending 26 september

U kunt de quickscan "Kent u ons nog?" downloaden bij stichting LIZE

De foto is uit het archief van pater Theo Beusink, hij sluit hier voor het eerst een huwelijk tussen twee Spanjaarden. Theo Beusink is oprichter van Casa Migrante, tegenwoordig een centrum voor alle Spaanssprekenden in Amsterdam.

woensdag 24 oktober 2007

Griekse keuken met passie

In de uitzending van 25 oktober 2007 spraken wij met de eigenaar van het Griekse eetcafé I Kriti, Yannis Vasarmidis. Na een carrière in de scheepvaart streek hij neer in Amsterdam waar hij in de bouw werkte. De vrijheid van het ondernemerschap trok, en zo begon hij het restaurant. Borden stuk gooien, dat doen de gasten niet meer om geluidsoverlast voor de buren te voorkomen, maar Yannis kookt met liefde en zingt graag Griekse smartlappen voor zijn gasten.
Zie Eetcafé I Kriti.

Op 8 maart 2007 is in Den Haag een convenant ondertekend om 50.000 allochtone vrouwen enthousiast te maken voor het vrijwilligerswerk. Dit convenant vormt de aftrap van het project ‘Duizend en één Kracht’ dat werkt aan de maatschappelijke participatie van allochtone vrouwen in Nederland. Ook stichting ZEG werkt mee aan dit project en organiseert een empowerment weekend voor Zuideuropese vrouwen op 24 en 25 november in Amsterdam. Op 25 oktober spreken hierover met Monica Moreno Diniz, coördinator van st. ZEG. Meer weten over de cursus? Bel 020 - 412 5506 of mail naar zeg@hetnet.nl

Ga naar:
Emancipatieweb/maatschappelijke participatie
Luister nu deze uitzending!

woensdag 26 september 2007

Barcelona 1900

Het van Goghmuseum organiseert tot en met 20 januari 2008 de overzichtstentoonstelling Barcelona 1900. In de jaren 1880 - 1909 onderging de stad een architectonische gedaantewisseling en kende een bloeiende artistieke en sociale ontwikkeling. Een paar belangrijke families uit de stad fungeerden als opdrachtgevers voor kunstenaars als Gaudi. Redacteur Denny van Dongen sprak met de conservator van het van Goghmuseum, Benno Tempel. Luister nu naar: de uitzending van 27 september. Zie ook: Van Gogh Museum.

Kaapverdiaanse Vereniging Amsterdam

De Uniao Caboverdiana Amsteram organiseert ontmoetingsactiviteiten voor Kaapverdianen.
In de jaren zestig kwamen Kaapverdianen naar Nederland. Mannen werkten in de zeevaart, vrouwen in de industriesector. Toen deze voormalige Portugese kolonie in 1975 zelfstandig werd, was dat voor veel bewoners van Kaapverdië opnieuw een reden om te vertrekken vanwege de economische malaise waarin de Portugezen de eilanden hadden achtergelaten. De Kaapverdiaanse vereniging Amsterdam biedt een vertrouwde plek aan de gastarbeiders van weleer. In de uitzending van 4 oktober j.l. kunt u luisteren naar een portret van deze organisatie. Luister nu: naar deze uitzending !

Voor meer informatie over deze organisatie mail naar: edjepires@hotmail.com

maandag 3 september 2007

Portugal in de Spotlights!

Van 6 t/m 16 september wordt het Africa in the Picture filmfestival gehouden. In de uitzending van woensdag 5 september aandacht voor de films uit de voormalige Portugese koloniën, waaronder Batuque, A Alma de um Povo van Julio Silvao Tavares uit de Kaapverdische eilanden.

Aangevoerd door Portugese kolonisten kwamen in 1462 de eerste slaven aan op de Kaapverdische eilanden. In de muziek die ze meebrachten, lagen de kiemen besloten van ‘Batuque’: een muziekgenre met zang en sensuele dans op ritmes van percussionisten. Hoewel verboden in de koloniale tijd, heeft de ‘Batuque’ ondergronds overleefd. De groepsleden van ‘Raiz de Tambarina’ geven ons een blik op het Kaapverdië van toen en nu. Zie Africa in the Picture.


Verder een interview met José Estevao, hij kwam als Portugese vluchteling naar Nederland omdat hij niet mee wilde vechten in de onafhankelijkheidsoorlogen tegen Mozambique en Angola. Hij vertelt ons meer over de Portugese dienstweigeraars en de verening APA, een Portugese vereniging in Amsterdam die sinds jaar en dag sociaal culturele activiteiten voor de Portugese gemeenschap organiseert.



Op donderdag 6 september een interview met Fado zangeres Maria de Fatima. Zij werd in 1961 in Lissabon geboren. Op haar twaalfde maakte zij haar eerste fado album. Tegenwoordig woont zij in Amsterdam. Haar nieuwste programma is Maria de Fatima zingt Amalia Rodrigues.
Zie Maria de Fatima.

donderdag 30 augustus 2007

Amnesty voert actie tegen discriminatie in Griekenland

Radio Cicada interviewde de heer Dimitras van de Griekse mensenrechtenorganisatie Greek Helsinki Monitor. Hij bezocht Nederland om deel te nemen aan een 'Make some Noise" lawaaiactie van Amnesty op Lowlands. In Griekenland worden Roma gediscrimineerd, zij wonen vaak onder erbarmelijke omstandigheden in nederzettingen. Griekse gemeenten ontruimen deze nederzettingen zonder de bewoners vervangende woonruimte aan te bieden. In de afgelopen tien jaar zijn er ca. 1 miljoen migranten naar Griekenland gekomen, vooral Albanezen. Door deze plotselinge toename nam de vreemdelingenhaat toe. Daarnaast zijn er de Turkse en Macedonische minderheid in Griekenland. De Griekse overheid erkent de eigen identiteit niet van deze groepen. Op 16 september zijn er parlementsverkiezingen in Griekenland. Greek Helsinki Monitor vreest dat er voor het eerst een extreem rechtse partij in het parlement zal komen. Voor meer info over de Greek Helsinki Monitor kijk op: Greek Helsinki.

In de uitzending van woensdag 12 september 2007 meer over de verkiezingen in Griekenland.

vrijdag 3 augustus 2007

Beluister uitzending Kroatische gemeenschap in Amsterdam

In de uitzending van woensdag 25 juli interviewden wij Iwan Cerenich van het Kroatië Huis. Hij vertelt over de Kroatische gastarbeiders die in de jaren '60 en '70 via Joegoslavische detacheringsbedrijven in de scheepsbouw en metaalsector in Nederland aan het werk gingen. Ik deze uitzending komt ook Lucija Nalis aan het woord. Zij maakt het Kroatische radioprogramma op WereldFM van Salto en kwam in de jaren negentig als vluchteling naar Nederland. Wij interviewden ook Daniela Petric. Voor haar opleiding deed zij een inventariserend onderzoek naar de Kroatische organisaties in Nederland.
Lees nu in het nieuwste nummer van ZEG Nieuws alles over de Kroaten in Amsterdam. Te bestellen via zeg@hetnet.nl.
Voor meer informatie over het inventariserend onderzoek: Stichting Lize.

maandag 30 juli 2007

Griekse kerk Johannes de Doper in Amsterdam

Elke laatste zaterdag van de maand is er van 10.00 - 12.00 uur een Grieks orthodoxe kerkdienst in de Poeldijkstraat 8 in Amsterdam. Paasfeest is het belangrijkste religieuze feest van het jaar in Griekenland. Hoewel de ontkerkelijking met name in grote steden sterk toeneemt, zitten de kerken bij het vieren van de opstanding (dag voor Pasen) helemaal vol. Onder jongeren in Griekenland is veel behoefte aan zingeving, onder hen neemt de belangstelling voor de Grieks orthodoxe kerk weer toe. De diensten in Amsterdam worden ook door Nederlanders veel bezocht. Deze diensten worden muzikaal begeleid door het zangkoor van de Johannes de Doper kerk. Alexios Alexandridis is verbonden aan de Griekse kerk in Amsterdam en vertelde in de uitzending over de orthodoxe kerk en de tradities rondom Pasen, die veelal dateren uit de tijd voor het Christelijke geloof.

zondag 29 juli 2007

Regisseur Alessandro Tofanelli over zijn film Contro Natura


De Italiaanse regisseur Alessandro Tofanelli is gespecialiseerd in natuurdocumentaires. Contro Natura is zijn eerste speelfilm. Het is een liefdesdrama dat zich afspeelt in een bosrijke streek bij Pisa en eindigt met de zelfmoord van de hoofdpersoon Giacomo. In de uitzending interviewde onze redacteur Nils Wieland Alessandro Tofanelli, ter gelegenheid van het NICE (New Italian Cinema Event) festival in 2006. De vertaling werd verzorgd door Silvia Terribili.

vrijdag 27 juli 2007

Stichting Mara - medicijnen voor de Balkan

Stichting Mara is een studentenorganisatie die medicijntransporten organiseert naar de landen die voortgekomen zijn uit het voormalig Joegoslavië. In de jaren negentig ging het om noodhulp. Nu richt de organisatie zich op burgers die onvoldoende toegang hebben tot de gewone gezondheidszorg. Het gaat om mensen die geen staatsburgerschap hebben, zoals Roma, Serviërs in Kosovo, vluchtelingen die terugkeren naar Bosnië, of Kosovaren die in 1999 naar Servië zijn gevlucht. Mede door discriminatie is de werkloosheid onder deze groepen hoog, waardoor zorg onbetaalbaar wordt. De medicijnen worden gekocht met de opbrengsten van donateurs. De laatste expeditie ging naar de Roma gemeenschap in Mitrovica (Kosovo). De Roma hebben 6 jaar lang in een vluchtelingenkamp gewoond op een vuilstort van een loodsmelterij. De mensen hebben een loodvergiftiging opgelopen. Dit veroorzaakt gezondheidsklachten zoals IQ verlies en hersen- en hartritmestoornissen. Zie ook Stichting Mara. Foto: Zitcovak kamp waar 200 Roma wonen (Eleanor Beardsley 2005).